• RAPORT MBI MONITORIMIN E KUVENDIT: JANAR-KORRIK 2017

  RAPORT MBI MONITORIMIN E KUVENDIT: JANAR-KORRIK 2017

  Instituti i Studimeve Politike (ISP) me mbështetjen e fondacionit gjerman Friedrich-Ebert- Stiftung (FES) realizoi në periudhën janar – qershor 2017 monitorimin e institucionit të Kuvendit të Shqipërisë. ISP ka kryer edhe gjatë vitit 2016 monitorimin e aktivitetit të deputetëve (angazhimet në seancat plenare dhe në komisionet parlamentare), por projekti i mbështetur nga FES është më

  READ MORE
 • RAPORT MBI MONITORIMIN E KUVENDIT – SHTATOR-DHJETOR 2017

  RAPORT MBI MONITORIMIN E KUVENDIT – SHTATOR-DHJETOR 2017

  Instituti i Studimeve Politike (ISP) me mbështetjen e ambasadës së Mbretërisë së Holandës ka realizuar monitorimin e Kuvendit të Shqipërisë dhe të aktivitetit parlamentar gjatë sesionit shtator-dhjetor 2017. Monitorimi do të vijojë edhe gjatë sesioneve të tjera deri në shtator 2020. Për herë të parë në Shqipëri ISP ka realizuar platformën online të monitorimit, www.deputetim.al,

  READ MORE
 • DEPUTETET “E PERJETSHEM” DHE MODELI I MUNGUAR INSPIRUES

  DEPUTETET “E PERJETSHEM” DHE MODELI I MUNGUAR INSPIRUES

  Zgjedhjet mbaruan, parlamenti i ri është i kompletuar, ndaj ai merr vemendjen kryesore. Në politikë shpesh flitet për “senatorë”, bazuar në suksesin në karrierën personale. Në modele perëndimore, psh modelin amerikan, senatorë si Bajden, Kenedi, Hajden, Lugar, Smith, etj, janë kthyer në simbole të përfaqësimit, inspirimit politik dhe karrierës së votuar dhe të testuar. Modeli

  READ MORE
 • KUVENDI 2017: LARG PRITSHMERIVE DHE NEVOJAVE TE VENDIT

  KUVENDI 2017: LARG PRITSHMERIVE DHE NEVOJAVE TE VENDIT

  Instituti i Studimeve Politike (www.isp.com.al) me mbështetjen e fondacionit gjerman Friedrich Ebert Stiftung (FES) ka bërë monitorimin e pjesshëm të aktivitetit parlamentar gjatë periudhës janar-maj 2017. Monitorimi përfshin aktivin e deputetëve në seancë dhe në komisione, aktivitetin e Kuvendit, treguesit e transparencës dhe problematikat që lidhen me rolin e Kuvendit dhe mirëfunksionimin e tij. Raporti

  READ MORE
 • “MINORANCAT” QE NA QEVERISIN: LEGJITIMITETI 1991-2017

  “MINORANCAT” QE NA QEVERISIN: LEGJITIMITETI 1991-2017

  Sistemi përfaqësues është u bazuar në sistemin e shumicës: shumica fiton, shumica qeveris. Pakica luan rolin e opozitës. Shumica mund të zgjerohet me aleatë të rinj, opozita mund të pakësohet, dhe anasjelltas. Sa legjitim është sistemi ynë përfaqësues dhe a ka rregulla strikte sa përfaqësues duhet të jetë? Kushtetuta e RSH nuk ka rregulla: neni

  READ MORE
 • Qeveri e vogël apo e madhe? Renditja 27 vjeçare në mbi 375 postet ministrore

  Qeveri e vogël apo e madhe? Renditja 27 vjeçare në mbi 375 postet ministrore

  Qeveri e vogel apo e madhe? Numri i ministrave idealë në totalin prej 10 kryeministrave dhe mbi 375 portofoleve ministrore? Shqipëria gjatë tranzicionit ka njohur disa modele kabinetesh qeveritare: me ministra, me ministra dhe sekretarë shteti, me ministra sektorialë dhe pa portofol apo me secilin prej tyre së bashku. Çdo kryeministër ka premtuar se do

  READ MORE