• GRATE NE POLITIKE – BILANCI I BRISHTE DHE TRENDI I RI

  GRATE NE POLITIKE – BILANCI I BRISHTE DHE TRENDI I RI

  Historia politike e Shqipërisë është histori burrash? Tradita partiarkale ka ndikuar edhe në traditën shtetërore, ndaj edhe në hymnin kombëtar citohet emërtimi “burrë”. Shqipëria nënshkroi Konventën mbi të drejtat e Grave më 1921, por ia njohu të drejtën e votës dhe kandidimit për poste të larta politike vetëm më 1945. Midis 1945-1990 sistemi njëpartiak ndikoi

  READ MORE
 • KUSH PERFITOI & HUMBI NGA “KOHA SHTESE” ME 25 QERSHOR?

  KUSH PERFITOI & HUMBI NGA “KOHA SHTESE” ME 25 QERSHOR?

  Çfarë pritet nga marrëveshja? Pothuajse pjesa më e madhe e saj nuk është konsumuar. “Në fillim të legjislaturës” do të duhet të shohim aktet konkrete. Vetë kryeministri arriti një sukses më të madh sesa 74 mandatet parlamentare, fitoren dhe kontrollin mbi opozitën, natyrisht me ndihmën e kësaj të fundit. Njëri nga nënshkruesit e marrëveshjes flet

  READ MORE
 • PAKTI RAMA-BASHA: PASOJAT DHE PRITSHMERITE POLITIKE

  PAKTI RAMA-BASHA: PASOJAT DHE PRITSHMERITE POLITIKE

  Marrëveshja, marrëveshja! Mesnatën e 17 majit dhe gjatë 18 majit 2017 dy kryetarët e partive të mëdha, Rama e Basha, zhvilluan bisedime, pasojë e të cilave ishte një marrëveshje politike. Natyrisht ishte ofertë më e mirë sesa thellimi i krizës. Dy palët e quajtën sukses historik. Secila shpalli fitoren e vet dhe secila tha se

  READ MORE
 • ISP: HETIM PENAL DHE REAGIM INSTITUCIONAL NDAJ ATYRE QE DEVIJUAN VOTAT E 25 QERSHORIT

  ISP: HETIM PENAL DHE REAGIM INSTITUCIONAL NDAJ ATYRE QE DEVIJUAN VOTAT E 25 QERSHORIT

  Të nderuar zonja e zotërinj, Duke vlerësuar përpjekjet e institucioneve për të shënuar progres në të gjitha fazat e zhvillimit dhe administrimit të zgjedhjeve parlamentare 2017, në emër të Institutit të Studimeve Politike ju drejtohemi me kërkesën e mëposhtme: Gjatë procesit të ri-numërimit të votave në disa qendra votimi në Tiranë, sipas kërkesës së subjekteve

  READ MORE
 • “MINORANCAT” QE NA QEVERISIN: LEGJITIMITETI 1991-2017

  “MINORANCAT” QE NA QEVERISIN: LEGJITIMITETI 1991-2017

  Sistemi përfaqësues është u bazuar në sistemin e shumicës: shumica fiton, shumica qeveris. Pakica luan rolin e opozitës. Shumica mund të zgjerohet me aleatë të rinj, opozita mund të pakësohet, dhe anasjelltas. Sa legjitim është sistemi ynë përfaqësues dhe a ka rregulla strikte sa përfaqësues duhet të jetë? Kushtetuta e RSH nuk ka rregulla: neni

  READ MORE
 • PAPAJTUESHMERIA MINISTER-DEPUTET: CILET MUND TE JENE 12 DEPUTETET E RINJ?

  PAPAJTUESHMERIA MINISTER-DEPUTET: CILET MUND TE JENE 12 DEPUTETET E RINJ?

  Më 2013 kryeministri Rama tha se do të ndjekë një risi në përfaqësimin politik, – papajtueshmërinë midis mandatit të deputetit dhe të ministrit. Pjesa më e madhe e ministrave, përfshirë edhe ministrat e LSI aleate, dhanë dorëheqje nga mandati parlamentar për tia kaluar atë emrit pasues në listën shumë-emërore. Skandalet që lidhen me de-kriminalizimin në

  READ MORE