• REKOMANDIME PER REFORMEN ZGJEDHORE 2016

  REKOMANDIME PER REFORMEN ZGJEDHORE 2016

  Zgjedhjet 2017 janë të parat zgjedhje kombëtare që bëhen me kuadrin e rij ligjor mbi dekriminalizimin, ligji i cili ka qëllim kryesor mbrojtjen dhe garantimin e shtetit demokratik “nga ndikimi apo pjesëmarrja në politik-bërje dhe/ose vendimmarrje i personave, të cilët janë dënuar apo ndaj të cilëve janë marrë masa sigurie ose janë dënuar me vendim

  READ MORE
 • HISTORIKU I ZGJEDHJEVE NE PD DHE MODELET QE DUHEN NDJEKUR

  HISTORIKU I ZGJEDHJEVE NE PD DHE MODELET QE DUHEN NDJEKUR

  Tradita e zgjedhjeve për kryetar në PD? I kemi pasur të gjitha praktikat: fillimisht me zgjedhje konkurruese (votim të fshehtë e garë të fortë), më pas me zgjedhje fiktive (votim të fshehtë por kandidatë gjysmë të emëruar), zgjedhje të përkohshme (1991, 1995 dhe 1997 me drejtim kolegjial apo të përkohshëm deri në garën për kryetar);

  READ MORE
 • VOTA GJINORE 2017 DHE MESIMET PREJ SAJ

  VOTA GJINORE 2017 DHE MESIMET PREJ SAJ

  Në zgjedhjet e 25 qershorit votuan mbi 1.608.561 zgjedhës, nga të cilët, 44% ose 715,117 ishin votuese femra. Sic shihet vota gjinore kishte një peshë specifike, për të tepër kur partitë përdorën retorikë e spote televizive adresuar vetëm votuesve femra. KQZ penalizoi me gjobë tri partitë kryesore, PD me 5 milion lekë të reja, PS

  READ MORE
 • KURBA KRITIKE E TË DJATHTËS NË SHQIPËRI PREJ 1991

  KURBA KRITIKE E TË DJATHTËS NË SHQIPËRI PREJ 1991

  Kur zgjedhjet kanë përfunduar dhe palët sillen sikur bëjnë bilancin real, – disa “detaje” nënvleftësohen. Ja njëri prej tyre: prej vitit 2004 kemi dy parti të majta konkurruese, PS e LSI. Nga e majta ka parti të tjera konkurruese, përfshirë parti të reja, si LIBRA, PSD, dhe një pjesë e PDIU. Po nga e djathta?

  READ MORE
 • KUSH PERFITOI & HUMBI NGA “KOHA SHTESE” ME 25 QERSHOR?

  KUSH PERFITOI & HUMBI NGA “KOHA SHTESE” ME 25 QERSHOR?

  Çfarë pritet nga marrëveshja? Pothuajse pjesa më e madhe e saj nuk është konsumuar. “Në fillim të legjislaturës” do të duhet të shohim aktet konkrete. Vetë kryeministri arriti një sukses më të madh sesa 74 mandatet parlamentare, fitoren dhe kontrollin mbi opozitën, natyrisht me ndihmën e kësaj të fundit. Njëri nga nënshkruesit e marrëveshjes flet

  READ MORE
 • PAKTI RAMA-BASHA: PASOJAT DHE PRITSHMERITE POLITIKE

  PAKTI RAMA-BASHA: PASOJAT DHE PRITSHMERITE POLITIKE

  Marrëveshja, marrëveshja! Mesnatën e 17 majit dhe gjatë 18 majit 2017 dy kryetarët e partive të mëdha, Rama e Basha, zhvilluan bisedime, pasojë e të cilave ishte një marrëveshje politike. Natyrisht ishte ofertë më e mirë sesa thellimi i krizës. Dy palët e quajtën sukses historik. Secila shpalli fitoren e vet dhe secila tha se

  READ MORE

Të fundit